IRC ­rallisarjassa kilpaileva Toni Gardemeister ajaa juhannuksena Belgiassa perinteisen Ypres ­rallin. Oman TGS Worldwide ­tallin Skoda Fabiaa kuskaava Gardemeister on valmiina haastaville asvalttiteille. Valkealalaiselle IRC­sarjan kauden viides osakilpailu Ypres on uusi kokemus.

- Kuulemani mukaan ensikertalaisista puolet pääsee maaliin ja puolet romuttaa kalustonsa. Näin käy jos siis yrittää täysillä. No, kyllä me ainakin 99% vauhdilla startataan, Gardemeister tuumasi torstaina.

Ypres ­rallin tiet ovat osittain asvaltti- ja betonipäällysteisiä. Ajorännit ovat kapeita, pomppuisia ja kovavauhtisia. Osa teistä kiemurtelee ensimmäisen maailmansodan aikaisten sotilashautausmaiden välissä. Historiallisten maisemien keskellä mutkittevilla teillä riittää haastetta kokeneillekin kuskeille.

- Reittiin tutustuminen osoitti, että kaikki ovat jo nyt oikoneet joka paikassa. Teille on noussut mutaa ja soraa, jolloin ajaminen on todella liukasta. Kaiken lisäksi pieni sateenuhka pyörii taivaalla. Riskejä siis riittää, Gardemeister raportoi ennen torstai-illan shakedownia.

Belgiassa ajettavaan ralliin Gardemeister ei ole ajanut testejä, vaan säädöt on tehty Skodan tehdastallilta saatujen neuvojen mukaan. Innokkaana rallimiehenä muutenkin tunnettu Gardemeister on tutustunut teihin katselemalla myös aiempien vuosien ralleista tehtyjä videoita. Niistä on löytynyt mallia ajamiseen.

- Videoilta kävi ilmi, että teissä olevista rytkyistä saattaa auto lähteä suorillakin omille teilleen. Aikamoista jälkeä näytti syntyvän, kun volttaus jatkui pitkin peltoja. Kaikesta huolimatta pidän teistä ja paikka on muutenkin mielenkiintoinen, Gardemeister sanoi motivoituneena.

Ralli alkaa perjantaina illansuussa ja ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta. Avauspäivän viimeinen erikoiskoe ajetaan hämärässä ja silloin voidaan tarvita lisävalot auton keulalle.

- Aikataulun mukaan se on siinä ja siinä, tarvitaanko lisävaloja. Pakkaamme ne kyllä mukaan ja ruuvataan ne keulalle, jos pimenee. Hyvä fiilis on lähteä tähän ralliin, Gardemeister kertoi.

Gardemeisterin pyörittämä TGS Worldwide ­talli ajattaa Ypresin rallissa brittiläistä Jonny Leonardia, joka kilpee Ford Fiesta R2:lla.

Kaksipäiväinen Ypres ­ralli starttaa perjantaina ja maalissa autot ovat myöhään lauantai-iltana.

Lyhyt esittely

Olen toisen sukupolven ralliautoilija. Vuonna 1975 synnyin moottoriurheiluperheeseen ja kasvoin pihapiirissä, joka oli ympäröity kilpa-ajoneuvoilla. Isäni autourheiluharrastus alkoi vuonna 1970 ja sen myötä vauhti on tullut ikään kuin perintönä.

Ammattilaisuran jälkeen Toni toimii mm. ajokouluttajana ja mentoroi uusia rallilupauksia sekä toimii Jari-Matti Latvalan etuautokuljettajana.

Ota yhteyttä Toniin >

Facebook

Tutustu Facebook-sivuuni tästä >

Youtube

Tutustu videoihin tästä >

Instagram

Seuraa @t.garde

Flickr

Löydät paljon rallikuvia Flickr-tililtäni >


© 2021 | Toni Gardemeister