Rallin MM-sarjassa on vuorossa lähes jokaisen kuljettajan suosikkiralli, torstaina käynnistyä Uuden-Seelannin osakilpailu. Kilpailun reitti on nopeahko, mille luonteenomaisia ovat kallistetut kaarteet, mikä mahdollistaa kaiken osuessa nappiin, pitää yllä kovia kaarrenopeuksia. Siksi Uudessa-Seelannissa on tärkeätä löytää hyvä rytmi peräkkäisiin mutkiin ja pitää auto puhtaalla linjalla. Leimallista ovat myös vaihtelevat sääolosuhteet. Auringonpaiste saattaa äkkiä vaihtua sadekuuroksi.

Tämän vuoden kilpailu keskittyy aiempaa enemmän Hamiltonin kaupungin ympärille. Kilpailuun startataan torstaina 28.8., jolloin vuorossa on seremoniallinen lähtö. Varsinainen kilpailu käynnistyy perjantaina ja maaliin saavutaan sunnuntaina 31.8. kello 15:00 paikallista aikaa.

Uusi-Seelanti on autoille teknisesti hiukan helpompi kuin rankat välimeren alueen kilpailut. Erikoiskokeet ovat nopeahkoja ja jouheita, joten moottori ja jarrut jäähtyvät riittävästi. Lisäksi tiet ovat hyväpohjaisia, eikä kivistä juurikaan ole haittaa. Näin ollen kilpailuun lähdetään Suomessa käytetyillä perussäädöillä. Itse asiaa Toni Gardemeister ajaa samalla autolla, millä hän kilpaili Suomessa. Uuteen-Seelantiin autojen alustoja nostetaan hiukan korkeammalle sekä säädetään aavistuksen pehmeämmäksi.

Sekä Toni Gardemeister että P-G Andersson ovat tyytyväisiä SX4 WRC:n luotettavuuteen kahdessa edellisessä osakilpailussa. Autot ovat muutoin samoja kuin Suomessa, mutta jousitukseen ja iskunvaimentimiin on tehty jotain muutoksia. Rengastuksessa palataan jälleen kovempaan seokseen.

Uusi-Seelanti kuuluu Toni Gardemeisterin kauden suosikkeihin. Valkealalainen on osallistunut kilpailuun kuudesti, ja hänen paras sijoituksensa kilpailusta on vuodelta 1999, jolloin hän omassa WRC-debyytissään ajoi mahtavasti kolmanneksi. Toni ei ole kuitenkaan osallistunut kilpailuun vuoden 2005 jälkeen.

”Tämä on ehdottomasti yksi kauden mukavimmista ralleista. Mutta en ole kuitenkaan ollut mukana kahteen vuoteen, joten pätkät ovat koko lailla uusia minulle, mutta eiköhän ne ole samantyylisiä kuin aiemminkin. Olen aina pitänyt tästä rallista hyvin paljon, joten kaiken osuessa nappiin meillä on mahdollisuudet saavuttaa täällä hyvä tulos. Tärkeintä on kuitenkin, että SX4 WRC alkaa toimia hyvin, joten jos ongelmia ei esiinny, niin kyllä muutama piste pitäisi napata. Kilpailunahan tämä on aika lähellä Suomen rallia, mutta täällä ei tarvita ihan niin paljon voimaa. Tärkeintä on löytää hyvä rytmi peräkkäisiin mutkiin, ”Gardemeister kuvailee.

Uuden-Seelannin MM-ralli on testi koko tiimille. Kaikki tarvittava on rahdattu paikalle suurissa konteissa, eikä mukana ole tutuksi käyneitä huoltoautoja tiloineen. Lisäksi Uuden-Seelannin aika on kymmenen tuntia edellä Euroopan aikaa, joten oudon ympäristön lisäksi tiimin jäsenten pitää tottua aikaeroon. Suzukilla on kuitenkin hyvää kokemusta alueen ralleista, sillä tiimi on osallistunut aikoinaan Aasian-tyynenmeren rallimestaruussarjaan, joka vieraili mm. Uudessa-Seelannissa.

Suzuki SX4 WRC:n luotettavuus on parin viimeisen osakilpailun aikana kohonnut odotetulle tasolle, joten jatkossa tavoitteena on vahvasti panostaa myös auton nopeuden kasvattamiseen.

”Uusi-Seelanti on ehdottomasti yksi klassikoista, mikä on myös hyvä testi niin autolle kuin kuljettajillekin. Haasteenamme on jatkaa auton kehitystyötä sekä vahvistaa koko tiimin perustuksia, ” Suzuki World Rally Teamin johtaja Nobuhiro ”Monster” Tajima sanoo.

Lyhyt esittely

Olen toisen sukupolven ralliautoilija. Vuonna 1975 synnyin moottoriurheiluperheeseen ja kasvoin pihapiirissä, joka oli ympäröity kilpa-ajoneuvoilla. Isäni autourheiluharrastus alkoi vuonna 1970 ja sen myötä vauhti on tullut ikään kuin perintönä.

Ammattilaisuran jälkeen Toni toimii mm. ajokouluttajana ja mentoroi uusia rallilupauksia sekä toimii Jari-Matti Latvalan etuautokuljettajana.

Ota yhteyttä Toniin >

Facebook

Tutustu Facebook-sivuuni tästä >

Youtube

Tutustu videoihin tästä >

Instagram

Seuraa @t.garde

Flickr

Löydät paljon rallikuvia Flickr-tililtäni >


© 2019 | Toni Gardemeister